Info

Ontstaan en toekomst van de gegevensbestanden
Deze eerste vijf jaren van het tijdschrift Historisch Voorburg bevatten 590 pagina's historie. De indexen (jrg. 1-5 en jrg. 6-10) zijn tot stand gekomen door de inzet van een vijftal leden die samen voor dit doel een projectgroep vormden.

 mw. mr. M.J.E.G. Van Gessel - de Roo (jrg. 1-10)
 mw. drs. I. Verbeek (jrg. 6-10)
 J.H.S.M. de Beer (jrg. 1-10, ex-archiefmedewerker te Voorburg)
 G.Th. Langerak (jrg. 1-10)
 ing. W. Beek (jrg. 1-10, coördinator & softwarerealisatie)

Op 21 oktober 1998 zijn vier van de vijf leden van start gegaan met het indexeren van de eerste vijf jaargangen van 'Historisch Voorburg'. De realisatie daarvan vond plaats in een uitgave van 'Historisch Voorburg' (Jrg. 7, nr. 2/3 in 2001). Gevolgd door een digitale (WebBrowser) versie op de HVV-Website in januari 2002.
Februari 2006 zijn alle vijf leden begonnen om de jaargangen 6-10 te indexeren. De realisatie daarvan vond plaats in de vorm van een (met Ctrl-f doorzoekbaar) PDF-bestand waarbij de jaargangen 1-5 werden tussengevoegd zodat een alfabetiche index ontstond over de volledige eerste 10 jaren van de publicatie 'Historisch Voorburg'. Zie voor het doorzoeken en downloaden daarvan onder 'Help'.
De kans is groot, dat in de nabije toekomst 'eerdere' uitgaven van 'Historisch Voorburg' zullen worden gedigitaliseerd en (doorzoekbaar) op internet beschikbaar komen. Dit is een trend, die begin 21e eeuw ontstond in veel archieven. Nieuwe acties om meer jaargangen te indexeren verliezen daardoor steeds meer hun nut.

Voor de Internet verspreiding van het zoekprogramma onder een breed publiek is gekozen voor een JavaScript 'client side data technique'. Bij deze techniek speelt het zoekproces zich af in de computer van de gebruiker. Telkens als u het zoekprogramma via internet start worden 9500 trefwoorden naar uw computer gezonden en tijdelijk in het geheugen van uw computer opgeslagen. U zoekt dus met de zoekterm in uw lokale geheugen met behulp van Javascript, de code waarmee het zoekprogramma is gemaakt.
Het zoekprogramma is in 2014 herschreven naar HTML5 - CSS om de compatibiliteit met verschillende HTML-logo Valid CSS! WebBrowsers naar de toekomst te kunnen behouden. Alle html- en css-bestanden zijn op de websites validator.w3.org en jigsaw.w3.org/css-validator gevalideerd.

Een vraag......Wiard Beek, wiardbeek@gmail.com

                  –––––––––––––––––